Smart building – gebouwen optimaliseren met innovatieve technologieën

Door: STARC op 27 februari 2023 Smart building

De bouwsector maakt steeds meer gebruik van slimme technologieën om gebouwen beter te laten presteren. Smart building zet data in om de bezettingsgraad, de verlichting, de luchtkwaliteit en het energieverbruik bij te houden. Zo kunnen gebouwen optimaal worden afgestemd op hun gebruikers. Zeker nu Rijkswaterstaat volledig circulair wil zijn in 2050 is het noodzakelijk om data-oplossingen te ontwikkelen die gebouwen slimmer en duurzamer maken. De vraag is nu: hoe maak je zowel bestaande als nieuwe gebouwen slim? En welke rol speelt data daarin?

Bestaande versus nieuwe gebouwen optimaliseren

Het optimaliseren van bestaande gebouwen is een logische eerste stap. Het is immers duurzamer dan een geheel nieuw pand bouwen. Er ligt veel besparingspotentieel op het energieverbruik door installaties van een gebouw beter af te stemmen op de daadwerkelijke bezetting. Denk hierbij aan een slimme omgang met de verlichting en verwarming van werkplekken en vergaderzalen in een kantoorgebouw wanneer deze niet (volledig) bezet worden.

Bij nieuwe gebouwen kan het nóg slimmer. Data biedt al tijdens het ontwerpproces veel potentieel. Data van bestaande gebouwen kan worden vertaald naar een nieuw pand om te bepalen hoeveel werkplekken en vergaderruimtes er daadwerkelijk nodig zijn. Zo krijg je achteraf niet te maken met leegstaande ruimtes. Met smart building bezuinig je dus zowel op de aanschaf als exploitatie.

Hoe maak je een gebouw slim met behulp van data?

In veel gebouwen is er al veel data beschikbaar. Alle systemen – van veiligheid tot beheer – verzamelen gegevens. Met het Internet of Things (IoT) kun je deze systemen en fysieke objecten door middel van sensoren en software met elkaar verbinden voor gegevensuitwisseling. Dit is de basis van smart building. Manieren om gebouwen gebruikers- en milieuvriendelijker te maken, zijn:

  • Sensordata en automatisering. Sensoren verzamelen de data en zijn een integraal onderdeel van smart building. Met behulp van de verzamelde gegevens worden slimme keuzes met betrekking tot de omgang met energie, licht en ruimte gemaakt. Zo worden apparaten en ruimtes alleen gebruikt indien nodig voor een aanzienlijke reductie van het energieverbruik. De continue monitoring van sensordata maakt geautomatiseerde aanpassingen in een gebouw mogelijk;
  • Predictive maintenance. Bij predictive maintenance worden gebouwen continue gemonitord, met bijvoorbeeld sensoren. De data geeft je inzicht in de status van het gebouw en voorspelt wanneer onderhoud nodig is. Zo kan er tijdig onderhoud plaatsvinden en wordt de levensduur tegelijkertijd verlengd;
  • BIM-management. Een BIM-model centraliseert alle data van een gebouw. Je krijgt inzicht in het hergebruikpotentieel van materialen bij een eventuele sloop. Dit faciliteert een duurzamer materiaalgebruik.

Smart building verduurzaamt het gebruik en beheer van gebouwen en draagt tegelijkertijd bij aan een comfortabelere, gezondere en efficiëntere (werk)omgeving.

Slim bouwen aan de toekomst

De voordelen van smart buildings op het gebied van verduurzaming zijn duidelijk: een lager energieverbruik, een langere levensduur van het gebouw en een duurzamer materiaalgebruik. Heb je niet de specialist(en) in huis om te beginnen met smart building? De consultants van STARC ondersteunen je graag bij het slim inrichten van gebouwen met behulp van data. Meer weten? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Maak kennis met STARC