Christiaan van Kouwen – STARC-founder

Christiaans vader, die net als veel andere Van Kouwens het ambacht van timmerman bekleedde en later opklom naar bedrijfsleider, nam hem al op jonge leeftijd mee naar de werkplaats. Met tot de verbeelding sprekende projecten op zijn naam, waaronder de trap van de Fata Morgana in de Efteling, was het voor de jongste drager van het familiewapen snel duidelijk: ook hij wilde iets iconisch realiseren in de bouw dat alle verwachtingen zou overtreffen. Dat werd STARC.

Samen successen boeken

Een van Christiaans grootste persoonlijke ambities voor STARC is om een kwaliteitsstempel te drukken op alles wat het bedrijf neerzet voor medewerkers en klanten. “In gesprekken met opdrachtgevers horen we dat we een fris geluid uitdragen. Ook sollicitanten geven dat aan. Men staat open voor onze werkwijze, die uitgaat van co-creatie en samen successen boeken.”

Meer werk verzetten met minder mensen

Het zijn diezelfde gesprekken met klanten die hem sterken in het besef dat de bouwsector nog een lange weg te gaan geeft. “Veel bouwbedrijven zijn gefocust op het aannemen van nieuwe mensen, niet op het efficiënter inrichten van werk. Het gevoel leeft dat er aldoor mensen nodig zijn om de groei bij te kunnen benen. Maar het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Met slimme datatoepassingen kan er meer werk worden verzet met minder mensen. De gemakkelijkste manier om geld te verdienen en winstgevender te worden, is door minder te verliezen. Daar zit de crux!”

Lees hier een uitgebreid interview met Christiaan.

Marc van den Boogaard – STARC-founder

Marc

In de rol van consultant, business analist, projectmanager en salesmanager heeft Marc voor verschillende grote bouwbedrijven gewerkt, waar hij zich specialiseerde in het leggen van dataverbanden in de gebouwde omgeving. Gaandeweg lonkte ook het ondernemerschap: een droom die in vervulling kon gaan toen Christiaan van Kouwen, met wie hij eerder fijn had samengewerkt, hem benaderde om op de STARC-trein te stappen. Marc: “We zijn ons partnerschap aangegaan als gezamenlijk leer- en groeitraject. Die filosofie vormt ook nu de basis van iedereen die STARC komt versterken en onze relatie met klanten.”

Meepraten over de inhoud

“STARC positioneert zichzelf als datapartner voor de gebouwde omgeving die de business van opdrachtgevers en alle onderliggende processen begrijpt. Dat kan alleen door data uit de abstracte sfeer te halen. Met STARC laten we zien waar het kostenbesparingspotentieel van data ligt, maken we inzichtelijk hoe data zich verhoudt tot de gebruikte assets en vergroten we zo de adoptiebereidheid. We praten mee over de inhoud. Over slimmer bouwen, het reduceren van incidenten, het verlagen van de uitstoot, dat soort zaken. Met andere woorden: over hoe we Nederland veiliger, beter en leefbaarder kunnen maken.”

Lees hier een uitgebreid interview met Marc.

Jacques Stuart – Business Developer

‘Ervaren rot’ Jacques is bekend met diverse technologieën, waaronder Digital Twins en GIS-toepassingen. Ook zijn domeinkennis is zeer uitgebreid te noemen met kennis over energienetwerken, tunnels, (ondergrondse) infra, spoor en nog veel meer.

Vooruitgang realiseren met behulp van data

Jacques: “STARC is een vooruitstrevende dataclub met een goed verhaal. De manier waarop STARC projecten in de gebouwde omgeving ondersteunt en aanstuurt, zie je eigenlijk nergens. Ik beschouw het als een prachtige uitdaging om met mijn kennis en kunde klanten bij te staan met betrekking tot actuele datavraagstukken.”

Als team successen boeken

Jacques is in staat om voortvarend situaties en processen te doorgronden, verbeteringen aan te dragen en vervolgens te implementeren. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om de onderlinge verbondenheid te vergroten. Jacques: “Ik denk graag mee met de behoeften en uitgangspunten van de klant. Niet alleen door met rapporten en goed advies het verschil te maken, maar ook door andere disciplines bij de casus te betrekken. Als team successen boeken en van opdrachtgevers horen ‘die club moet je hebben’ is het mooiste compliment wat je maar kunt krijgen.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: boven- en ondergrondse infra, bodem, energienetwerk.
 • Data-expertises: asset management, basisregistraties (BAG), Geo Informatie Systemen (GIS), Geodata, Digital Twin toepassingen, Data inwinning en conversie.

Arjan de Bruijn – Business Analist & Architect

Arjan de Bruijn

Met ruim twee decennia aan werk- en projectervaring bij onder meer Capgemini, ProRail, Rijkswaterstaat, Eneco en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten mag parttime mbo-docent Arjan de Bruijn gerust een zwaargewicht genoemd worden

Veel ervaring

Arjan heeft ook ervaring in marktsegmenten buiten de bouw- en de infrasector. Dat stelt hem in staat om met een frisse blik naar zaken te kijken en verfrissende ideeën aan te dragen. In de branches waarin hij actief is geweest is het gebruikelijk om je marktaanbod heel concreet over de bühne te brengen. In Arjans geval uit dat zich onder andere in het geven van workshops. Een aanpak waarbij hij nadrukkelijk stuurt op een teamprestatie.

Het verschil maken

Wanneer Arjan merkt dat hij echt het verschil maakt? “Als je een team of afdeling meekrijgt in je verhaal en je enthousiasme en gedrevenheid ziet om door te pakken. Niet omdat ik het aandraag, maar vanuit intrinsieke motivatie. Omdat zo’n klant weet waar je het over hebt en je oprecht ziet als trusted advisor. Dat is heel veel waard.”

Opdrachtgevers een stap verder brengen

Naast workshops ziet Arjan nog voldoende andere manieren om opdrachtgevers een stap verder te brengen. Hij overziet de samenhang tussen systeemarchitectuur, data, governance en security en zorgt ervoor dat alle gebieden gepaste aandacht krijgen. Ook bij strategisch advies en het uitwerken van roadmaps staat Arjan je graag terzijde.

Expertisegebieden

 • Domeinen: Domein & Solution Architectuur, Energy & Utilities, Vitale Infrastructuur, Tunnel Technische Installaties en meer
 • Data-expertises: Business Analyse, Data en informatiemanagement, Governance, (OT) Security, Asset Management en meer
 • Overig: Coaching en Mediation

Gert-Jan van Lubeek – Sr. Business Analist

Gert-Jans motto? “Uitdagingen opzoeken om kansen te zien”. Dat doet hij door anderen te inspireren en vooruit te helpen door te innoveren. Met zijn persoonlijkheid en talenten is hij in staat om de aandacht van mensen naar zich toe te trekken, inhoudelijk de juiste snaar te raken en individuen en teams in de goede richting te leiden. 

Effectief inrichten van werkprocessen

Gert-Jan heeft een achtergrond in IT, architectuur en bouwkunde. Hij is in zijn element wanneer hij kan helpen bij het effectief inrichten van werkprocessen; zowel intern bij STARC als de bedrijven die STARC vertegenwoordigt. “Je krijgt hier volop de ruimte om te experimenteren en nieuwe ideeën te pitchen. Dat spreekt me enorm aan.”

Onbevangen een project ingaan

Gert-Jan neemt veel ervaring mee uit zijn voorgaande rollen als project- en procesleider.  Daar heeft hij ervaren dat een goed op elkaar ingespeeld team aan de basis staat van elk succes – zowel intern als bij klanten. Belangrijk daarbij is volgens Gert-Jan dat je open en onbevangen een project ingaat. “Met de insteek: het wordt hoe dan ook een succes, maar de route gaan we nog uitstippelen. Dat lukt alleen wanneer je elkaar bij elke stap betrekt en iedereen onderdeel maakt van dat succes.”

Hij vindt daarbij dat je je niet moet blindstaren op het behalen van quick-wins. “Met datagedreven werken maak je pas echt het verschil wanneer je voor de lange termijn gaat en klanten tot in de kern begrijpt. Wanneer ik met klanten om tafel zit, wil ik graag ervaren waar ze in hun business vastlopen, om vanuit daar te kijken wat er nodig is om vooruit te komen.”

Expertisegebieden

 • Domeinkennis: bouwkunde, architectuur, bouwlogistiek, nieuwbouw- en renovatieprojecten, parametrisch ontwerpen, traditioneel ontwerpen, aanbestedingen, projectmanagement (voorbereiding, uitvoering en beheersing van projecten).
 • Expertises: BIM, business analyse, Python en nog veel meer.

Jurgen Joosten – Business Developer

Jurgen heeft een mouwen-opstropen-mentaliteit en aanstekelijk enthousiasme. Hij is een echte kartrekker voor het versneld digitaliseren van de bouwbranche.

Zijn ervaring bij start-ups in respectievelijk de energietransitie versnellen en software voor de bouwbranche, past uitstekend bij de ambitie van STARC. Jurgen: “Bij STARC krijg ik de kans om te pionieren en de bouwsector vooruit te helpen met slimme datagedreven producten en diensten.”

Geen businessuitdaging te groot

In zijn rol als Business Developer richt Jurgen zich op het aangaan van nieuwe samenwerkingen en het realiseren van impactvolle projecten. “Ik geloof dat geen businessuitdaging te groot is zolang je maar oog hebt voor innovatie. Mijn doel is om aannemers en andere bouworganisaties bij de hand te nemen en ze te laten ervaren hoe datagedreven werken zorgt voor substantiële efficiëntie- en productiviteitsverbeteringen.”

Erwin van den Berg – Data Scientist/Analist

GIS-specialist Erwin van den Berg weet als geen ander zijn weg te vinden in de complexe wereld van (geo)data. Erwin is vanuit de technische kant (civiele techniek) de datakant ingerold (geo-informatie). Hij weet hierdoor goed de brug te slaan tussen data en de praktische problematiek bij opdrachtgevers.

Waarde creëren uit geodata

Dat GIS zijn grote passie is heeft alles te maken met het dynamische karakter ervan. Erwin: “Data is bij GIS niet het doel, maar het middel; het grenst altijd aan een domein. Samenwerken met domeinexperts is dan ook essentieel om tot de gewenste oplossing te komen en waarde te creëren uit geodata. Dat maakt het een interessant werkveld!”

Duiding geven met overzichtelijke kaarten

Het visualiseren van data in kaarten geeft Erwin veel voldoening. “Je kunt je technische vaardigheden goed kwijt bij het inrichten van kaarten en de onderliggende automatiseringsprocessen. Door in het proces kritische vragen te stellen richting opdrachtgevers en daar analyses op los te laten, creëren we kaarten die overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn voor stakeholders.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: infrastructuur, kunstwerken, water.
 • Programmeertalen, software, frameworks: ArcGIS, Python, Azure Cloud, R, QGIS, Git, Javascript, DevOps, AutoCAD, MS-Projects, MicroFEM, SOBEK suite.
 • Data-expertises: assetmanagement, data engineering, geodata toepassingen, GIS.

Glenn Viveen – Data Scientist/Analist

Glenn is een echte doorpakker! Dat hij zijn werkzame bestaan startte als onderwijsassistent en ook nu nog als debatcoach actief is, geeft goed zijn drive weer. Hij wint graag de interesse van zijn toehoorder(s) met een heldere uitleg van complexe zaken.

Ster(k) in het leggen van dataverbanden

Ook zijn bacheloropleidingen in Natuur- en Sterrenkunde, Scheikunde en Computer Sciences kennen een opvallende gelijkenis met zijn duo-rol bij STARC als Data Analist/Scientist. Namelijk: het doorgronden van processen die zich aan het blote oog onttrekken en daartussen toch verbanden kunnen leggen.

Data tot leven brengen met treffende visualisaties

Met gemak maakt Glenn krachtige analyses op ongestructureerde en complexe data. Hij presenteert deze vervolgens met treffende visualisaties aan klanten. Glenn: “In de gebouwde omgeving wordt er al ontzettend veel data verzameld. Toch wordt er in de meeste gevallen maar beperkt op geageerd, om de eenvoudige reden dat de beslissers binnen bouworganisaties vaak niet weten waar deze data voor staat. Met dashboards en andere visualisaties breng ik hun data tot leven.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: natuurkunde, scheikunde, accelerated computing, spoor, tunnels, openbare ruimte.
 • Programmeertalen, software, frameworks: Python, Java, HTML, CSS, C#, HLSL, R, Scrum.
 • Data-expertises: data inwinning en conversie, data visualisatie, statistiek en regressie analyse, machine learning, patroon analyse, data translating.

Sam Kaandorp – Business Analist

Sam Kaandorp

Autodidact Sam heeft zijn sporen verdiend in de civiele techniek. Waar zijn voorgaande rol als Manager Projectbeheersing vooral technisch van aard was, draagt hij bij STARC een databril. “Het was eerder niet mijn core business, maar ik haalde wel veel voldoening uit bronnenonderzoek en data-analyse. Daar wilde ik verder mee. Die wens sloot mooi aan op de mogelijkheden binnen STARC.”

Beide talen spreken

Het werkveld is een feest van herkenning, maar de discipline is relatief nieuw voor hem. Hij noemt zijn projectachtergrond daarbij als een grote pré. “Werken volgens de DevOps-methode in scrumteams heeft echt een andere dynamiek dan werken met technisch managers en contractmanagers. Doordat ik beide ‘talen’ spreek, snap ik hoe besluitvorming in een proces werkt en ken ik de belangen van de stakeholders. Dat schakelt makkelijker.”

Zijn impressie van STARC is positief. “STARC ziet waar je potentie ligt en haalt echt alles uit je. Dat Christiaan en Marc je direct in vertrouwen nemen om bij te dragen aan de groei van deze startup, is tekenend voor de manier waarop ze in het leven staan. Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt!”

Expertisegebieden

 • Domeinkennis: boven- en ondergrondse infra
 • Programmeertalen, software, frameworks: Python

Diederik van Rijen – Data Scientist/Analist

Diederik is een sociale en praktisch ingestelde collega met de nodige ervaring in dataverwerking, dashboarding en programmeren. Tot zijn expertisegebieden behoren onder meer: Machine Learning, NLP, PowerBI en Python. Kortom: een echte alleskunner!

Serious business

Hij is zeer te spreken over de werkomgang bij STARC. “De lijnen hier zijn kort en je kunt met iedereen sparren. De sfeer is op het familiaire af. Ik had niet verwacht dat het als zo’n warm bad zou voelen. Je wordt van meet af aan serieus genomen en krijgt direct de mogelijkheid jouw kijk op zaken te geven. Dat siert STARC ontzettend!”

Van ruwe data tot bruikbare informatie

Data op zichzelf zegt volgens Diederik nog niet zoveel en is als los zand. “Het krijgt pas écht betekenis als je in staat bent de ruwe data te transformeren tot bruikbare informatie en visualisaties.” Dat de datakwaliteit bij bouworganisaties in veel gevallen nog niet op orde is, omschrijft hij als een mooie uitdaging waar hij graag zijn steentje aan wil bijdragen.

Expertisegebieden

 • Programmeertalen, software, frameworks: Python, R, Javascript, SQL, PowerBI, Jupyter Notebook, Django (back-end), Vue (front-end)
 • Data-expertises: machine learning, NLP, regressie, classificatie, data-analyse