Christiaan van Kouwen – STARC-founder

Christiaans vader, die net als veel andere Van Kouwens het ambacht van timmerman bekleedde en later opklom naar bedrijfsleider, nam hem al op jonge leeftijd mee naar de werkplaats. Met tot de verbeelding sprekende projecten op zijn naam, waaronder de trap van de Fata Morgana in de Efteling, was het voor de jongste drager van het familiewapen snel duidelijk: ook hij wilde iets iconisch realiseren in de bouw dat alle verwachtingen zou overtreffen. Dat werd STARC.

Samen successen boeken

Een van Christiaans grootste persoonlijke ambities voor STARC is om een kwaliteitsstempel te drukken op alles wat het bedrijf neerzet voor medewerkers en klanten. “In gesprekken met opdrachtgevers horen we dat we een fris geluid uitdragen. Ook sollicitanten geven dat aan. Men staat open voor onze werkwijze, die uitgaat van co-creatie en samen successen boeken.”

Meer werk verzetten met minder mensen

Het zijn diezelfde gesprekken met klanten die hem sterken in het besef dat de bouwsector nog een lange weg te gaan geeft. “Veel bouwbedrijven zijn gefocust op het aannemen van nieuwe mensen, niet op het efficiënter inrichten van werk. Het gevoel leeft dat er aldoor mensen nodig zijn om de groei bij te kunnen benen. Maar het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Met slimme datatoepassingen kan er meer werk worden verzet met minder mensen. De gemakkelijkste manier om geld te verdienen en winstgevender te worden, is door minder te verliezen. Daar zit de crux!”

Lees hier een uitgebreid interview met Christiaan.

Marc van den Boogaard – STARC-founder

Marc

In de rol van consultant, business analist, projectmanager en salesmanager heeft Marc voor verschillende grote bouwbedrijven gewerkt, waar hij zich specialiseerde in het leggen van dataverbanden in de gebouwde omgeving. Gaandeweg lonkte ook het ondernemerschap: een droom die in vervulling kon gaan toen Christiaan van Kouwen, met wie hij eerder fijn had samengewerkt, hem benaderde om op de STARC-trein te stappen. Marc: “We zijn ons partnerschap aangegaan als gezamenlijk leer- en groeitraject. Die filosofie vormt ook nu de basis van iedereen die STARC komt versterken en onze relatie met klanten.”

Meepraten over de inhoud

“STARC positioneert zichzelf als datapartner voor de gebouwde omgeving die de business van opdrachtgevers en alle onderliggende processen begrijpt. Dat kan alleen door data uit de abstracte sfeer te halen. Met STARC laten we zien waar het kostenbesparingspotentieel van data ligt, maken we inzichtelijk hoe data zich verhoudt tot de gebruikte assets en vergroten we zo de adoptiebereidheid. We praten mee over de inhoud. Over slimmer bouwen, het reduceren van incidenten, het verlagen van de uitstoot, dat soort zaken. Met andere woorden: over hoe we Nederland veiliger, beter en leefbaarder kunnen maken.”

Lees hier een uitgebreid interview met Marc.

Arjan de Bruijn – Business Analist & Architect

Met ruim twee decennia aan werk- en projectervaring bij onder meer Capgemini, ProRail, Rijkswaterstaat, Eneco en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten mag parttime mbo-docent Arjan de Bruijn gerust een zwaargewicht genoemd worden

Veel ervaring

Arjan heeft ook ervaring in marktsegmenten buiten de bouw- en de infrasector. Dat stelt hem in staat om met een frisse blik naar zaken te kijken en verfrissende ideeën aan te dragen. In de branches waarin hij actief is geweest is het gebruikelijk om je marktaanbod heel concreet over de bühne te brengen. In Arjans geval uit dat zich onder andere in het geven van workshops. Een aanpak waarbij hij nadrukkelijk stuurt op een teamprestatie.

Het verschil maken

Wanneer Arjan merkt dat hij echt het verschil maakt? “Als je een team of afdeling meekrijgt in je verhaal en je enthousiasme en gedrevenheid ziet om door te pakken. Niet omdat ik het aandraag, maar vanuit intrinsieke motivatie. Omdat zo’n klant weet waar je het over hebt en je oprecht ziet als trusted advisor. Dat is heel veel waard.”

Opdrachtgevers een stap verder brengen

Naast workshops ziet Arjan nog voldoende andere manieren om opdrachtgevers een stap verder te brengen. Hij overziet de samenhang tussen systeemarchitectuur, data, governance en security en zorgt ervoor dat alle gebieden gepaste aandacht krijgen. Ook bij strategisch advies en het uitwerken van roadmaps staat Arjan je graag terzijde.

Expertisegebieden

 • Domeinen: Domein & Solution Architectuur, Energy & Utilities, Vitale Infrastructuur, Tunnel Technische Installaties en meer
 • Data-expertises: Business Analyse, Data en informatiemanagement, Governance, (OT) Security, Asset Management en meer
 • Overig: Coaching en Mediation

Erwin van den Berg – Data Scientist/Analist

GIS-specialist Erwin van den Berg weet als geen ander zijn weg te vinden in de complexe wereld van (geo)data. Erwin is vanuit de technische kant (civiele techniek) de datakant ingerold (geo-informatie). Hij weet hierdoor goed de brug te slaan tussen data en de praktische problematiek bij opdrachtgevers.

Waarde creëren uit geodata

Dat GIS zijn grote passie is heeft alles te maken met het dynamische karakter ervan. Erwin: “Data is bij GIS niet het doel, maar het middel; het grenst altijd aan een domein. Samenwerken met domeinexperts is dan ook essentieel om tot de gewenste oplossing te komen en waarde te creëren uit geodata. Dat maakt het een interessant werkveld!”

Duiding geven met overzichtelijke kaarten

Het visualiseren van data in kaarten geeft Erwin veel voldoening. “Je kunt je technische vaardigheden goed kwijt bij het inrichten van kaarten en de onderliggende automatiseringsprocessen. Door in het proces kritische vragen te stellen richting opdrachtgevers en daar analyses op los te laten, creëren we kaarten die overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn voor stakeholders.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: infrastructuur, kunstwerken, water.
 • Programmeertalen, software, frameworks: ArcGIS, Python, Azure Cloud, R, QGIS, Git, Javascript, DevOps, AutoCAD, MS-Projects, MicroFEM, SOBEK suite.
 • Data-expertises: assetmanagement, data engineering, geodata toepassingen, GIS.

Glenn Viveen – Data Scientist/Analist

Glenn is een echte doorpakker! Dat hij zijn werkzame bestaan startte als onderwijsassistent en ook nu nog als debatcoach actief is, geeft goed zijn drive weer. Hij wint graag de interesse van zijn toehoorder(s) met een heldere uitleg van complexe zaken.

Ster(k) in het leggen van dataverbanden

Ook zijn bacheloropleidingen in Natuur- en Sterrenkunde, Scheikunde en Computer Sciences kennen een opvallende gelijkenis met zijn duo-rol bij STARC als Data Analist/Scientist. Namelijk: het doorgronden van processen die zich aan het blote oog onttrekken en daartussen toch verbanden kunnen leggen.

Data tot leven brengen met treffende visualisaties

Met gemak maakt Glenn krachtige analyses op ongestructureerde en complexe data. Hij presenteert deze vervolgens met treffende visualisaties aan klanten. Glenn: “In de gebouwde omgeving wordt er al ontzettend veel data verzameld. Toch wordt er in de meeste gevallen maar beperkt op geageerd, om de eenvoudige reden dat de beslissers binnen bouworganisaties vaak niet weten waar deze data voor staat. Met dashboards en andere visualisaties breng ik hun data tot leven.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: natuurkunde, scheikunde, accelerated computing, spoor, tunnels, openbare ruimte.
 • Programmeertalen, software, frameworks: Python, Java, HTML, CSS, C#, HLSL, R, Scrum.
 • Data-expertises: data inwinning en conversie, data visualisatie, statistiek en regressie analyse, machine learning, patroon analyse, data translating.

Jimmy Gijsel – Data Analist

Zeg je Jimmy, dan zeg je machine learning, Python, Java, Business Process Modelling en een hoop andere datagerelateerde expertisegebieden. Jimmy voelt zich als een vis in het water in de complexe omgeving van IT waar hij zijn wiskundeknobbel kwijt kan.

Opdrachtgevers laten profiteren van slimme data-analyses

De combinatie van data en de gebouwde omgeving vindt Jimmy een interessante. “Voor veel bouwondernemingen is data te abstract, dus wordt er nog weinig mee gedaan. STARC is een van de weinigen en eersten die zich met dit thema bezighoudt. Dat spreekt me erg aan, want ik geloof ook dat daar kansen liggen.” Wat Jimmy neer wil zetten? “Dat klanten op de korte én lange termijn profiteren van slimme data-analyses en de nieuwe inzichten die daaruit voortkomen.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: Computational Intelligence, revenue management, civiele infra, bruggen, spoor en ondergrondse infra.
 • Programmeertalen, software, frameworks: Python, Java, R.
 • Data-expertises: data inwinning en conversie, statistiek en regressie analyse, machine learning, BPM, data inwinning en ontsluiting, research business analytics, root cause analyse, proces mapping.

Jacques Stuart – Business Developer

‘Ervaren rot’ Jacques is bekend met diverse technologieën, waaronder Digital Twins en GIS-toepassingen. Ook zijn domeinkennis is zeer uitgebreid te noemen met kennis over energienetwerken, tunnels, (ondergrondse) infra, spoor en nog veel meer.

Vooruitgang realiseren met behulp van data

Jacques: “STARC is een vooruitstrevende dataclub met een goed verhaal. De manier waarop STARC projecten in de gebouwde omgeving ondersteunt en aanstuurt, zie je eigenlijk nergens. Ik beschouw het als een prachtige uitdaging om met mijn kennis en kunde klanten bij te staan met betrekking tot actuele datavraagstukken.”

Als team successen boeken

Jacques is in staat om voortvarend situaties en processen te doorgronden, verbeteringen aan te dragen en vervolgens te implementeren. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om de onderlinge verbondenheid te vergroten. Jacques: “Ik denk graag mee met de behoeften en uitgangspunten van de klant. Niet alleen door met rapporten en goed advies het verschil te maken, maar ook door andere disciplines bij de casus te betrekken. Als team successen boeken en van opdrachtgevers horen ‘die club moet je hebben’ is het mooiste compliment wat je maar kunt krijgen.”

Expertisegebieden

 • Domeinen: boven- en ondergrondse infra, bodem, energienetwerk.
 • Data-expertises: asset management, basisregistraties (BAG), Geo Informatie Systemen (GIS), Geodata, Digital Twin toepassingen, Data inwinning en conversie.

Rob Peek – Sr. Developer en Data Engineer

Rob is een all-round data specialist, waarbij software development en data engineering het meest centraal staat in zijn ervaring. Hij kan zeer creatief en innovatief worden, zeker als hij de ruimte krijgt om grensverleggende oplossingen te bedenken.  

Veel datapotentieel voor de bouw

Wat Rob aanspreekt aan werken bij STARC? De datagedreven werkwijze en het feit dat STARC de impact van data heel zichtbaar maakt. “Hier staat centraal: wat kun je uit data halen? En niet: hoe verzamel je zoveel mogelijk data? Je hoeft niet te vrezen dat er een groot data warehouse wordt opgetuigd waar vervolgens niets mee gebeurt. Bij STARC komt de realiteit samen met de IT; dat vind ik heel interessant en is wat mij betreft een must. Ik geloof dat er voor opdrachtgevers in de bouw nog volop datapotentieel ligt om processen te moderniseren.”

Op-en-top gefocust

Rob heeft een enorme aanpakkersmentaliteit en bruist van ambitie. Geef hem het liefst een uitdaging waar nog geen praktische oplossing voor is, dan is hij in mijn element.
 
“Je hebt altijd een startpunt nodig, maar praktisch gezien kun je lang niet altijd direct van A naar B gaan”, aldus Rob. “Om tot de kern van complexe problemen te komen, zijn deeloplossingen nodig om het einddoel te halen, vergelijkbaar met hoe je een ui afpelt. Agile werken is de enige manier om resultaten neer te zetten.” Hij benadrukt het belang van focus hierbij. “Er zijn zat randzaken die je zicht kunnen vertroebelen. Goed hoofd- van bijzaken kunnen onderscheiden bepaalt het succes van je aanpak en de snelheid van opleveren.”

Expertisegebieden

 • Technologieën en tools: Java, CSS, HTML, Swift, iOS, Android Studio, PHP, Typescript/JavascriptP, React Native, SQL (T-SQL, Postgresql), Google firebase, NodeJS, Mendix Development, Python, AWS ECS, AWS S3, AWS Kinesis, Docker, C#, MongoDB, GEO-IT.
 • Data-expertises: software development, data engineering.

Gert-Jan van Lubeek – Sr. Business Analist

Gert-Jans motto? “Uitdagingen opzoeken om kansen te zien”. Dat doet hij door anderen te inspireren en vooruit te helpen door te innoveren. Met zijn persoonlijkheid en talenten is hij in staat om de aandacht van mensen naar zich toe te trekken, inhoudelijk de juiste snaar te raken en individuen en teams in de goede richting te leiden. 

Effectief inrichten van werkprocessen

Gert-Jan heeft een achtergrond in IT, architectuur en bouwkunde. Hij is in zijn element wanneer hij kan helpen bij het effectief inrichten van werkprocessen; zowel intern bij STARC als de bedrijven die STARC vertegenwoordigt. “Je krijgt hier volop de ruimte om te experimenteren en nieuwe ideeën te pitchen. Dat spreekt me enorm aan.”

Onbevangen een project ingaan

Gert-Jan neemt veel ervaring mee uit zijn voorgaande rollen als project- en procesleider.  Daar heeft hij ervaren dat een goed op elkaar ingespeeld team aan de basis staat van elk succes – zowel intern als bij klanten. Belangrijk daarbij is volgens Gert-Jan dat je open en onbevangen een project ingaat. “Met de insteek: het wordt hoe dan ook een succes, maar de route gaan we nog uitstippelen. Dat lukt alleen wanneer je elkaar bij elke stap betrekt en iedereen onderdeel maakt van dat succes.”

Hij vindt daarbij dat je je niet moet blindstaren op het behalen van quick-wins. “Met datagedreven werken maak je pas echt het verschil wanneer je voor de lange termijn gaat en klanten tot in de kern begrijpt. Wanneer ik met klanten om tafel zit, wil ik graag ervaren waar ze in hun business vastlopen, om vanuit daar te kijken wat er nodig is om vooruit te komen.”

Expertisegebieden

 • Domeinkennis: bouwkunde, architectuur, bouwlogistiek, nieuwbouw- en renovatieprojecten, parametrisch ontwerpen, traditioneel ontwerpen, aanbestedingen, projectmanagement (voorbereiding, uitvoering en beheersing van projecten).
 • Expertises: BIM, business analyse, Python en nog veel meer.

Sam Kaandorp – Business Analist

Autodidact Sam heeft zijn sporen verdiend in de civiele techniek. Waar zijn voorgaande rol als Manager Projectbeheersing vooral technisch van aard was, draagt hij bij STARC een databril. “Het was eerder niet mijn core business, maar ik haalde wel veel voldoening uit bronnenonderzoek en data-analyse. Daar wilde ik verder mee. Die wens sloot mooi aan op de mogelijkheden binnen STARC.”

Beide talen spreken

Het werkveld is een feest van herkenning, maar de discipline is relatief nieuw voor hem. Hij noemt zijn projectachtergrond daarbij als een grote pré. “Werken volgens de DevOps-methode in scrumteams heeft echt een andere dynamiek dan werken met technisch managers en contractmanagers. Doordat ik beide ‘talen’ spreek, snap ik hoe besluitvorming in een proces werkt en ken ik de belangen van de stakeholders. Dat schakelt makkelijker.”

Zijn impressie van STARC is positief. “STARC ziet waar je potentie ligt en haalt echt alles uit je. Dat Christiaan en Marc je direct in vertrouwen nemen om bij te dragen aan de groei van deze startup, is tekenend voor de manier waarop ze in het leven staan. Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt!”

Expertisegebieden

 • Domeinkennis: boven- en ondergrondse infra
 • Programmeertalen, software, frameworks: Python