Digitalisering in de bouw: STARCs definitie

Door: STARC op 21 mei 2024

Digitalisering in de bouwsector resulteert in een hogere productiviteit én lagere kosten. In een branche waar de marges onder druk staan, is dat geen overbodige luxe! De vervolgvraag is dan natuurlijk: wat versta je precies onder digitalisering? We merken dat daar binnen de bouw weinig consensus over is. Enkele veelgehoorde opvattingen?

  • Dat is toch vooral een kwestie van ingewikkelde technologie en grote investeringen?
  • Het digitaliseren van processen die toch al goed werken?
  • Iets wat alleen de grootste spelers in de industrie ten goede komt?

Nee, dit zijn slechts verdraaide feiten. Onze visie op digitalisering in de bouw gaat veel verder dan dat.

Misvattingen over digitalisering

Hieronder delen we de grootste aannames en onze kijk daarop:

Misvatting 1: “Ik ben een klein bouwbedrijf. Digitalisering is toch alleen relevant voor grote bouwbedrijven?”

Niet waar! Digitalisering biedt voordelen voor bedrijven van elke omvang. Het stelt je in staat om efficiënter te werken, betere beslissingen te maken én kosten te verlagen. Je kunt dus meer bereiken met minder handen. STARC biedt digitaliseringsoplossingen die afgestemd zijn op de behoeften en schaal van elk bedrijf.

Misvatting 2: “Digitaliseren is toch alleen relevant voor de ontwerpfase?”

Digitalisering is inderdaad belangrijk in de ontwerpfase, maar speelt ook een grote rol in andere fasen van bouwprojecten. Zo kunnen in de voorbereidingsfase digitale tools worden gebruikt voor planning, vergunningen en contractbeheer. Tijdens de uitvoering van het project kan digitalisering helpen bij timemanagement, het monitoren van de voortgang en het toewijzen van middelen. Zelfs na de oplevering blijft digitalisering relevant voor onderhoudsdoeleinden.

Misvatting 3: “Het digitaliseren van processen is te duur.”

We zullen niet ontkennen dat investeringen in digitalisering kosten met zich meebrengen, maar de langetermijnvoordelen compenseren deze kosten ruimschoots. Digitalisering helpt om processen te stroomlijnen, workflows te automatiseren en de algehele operationele efficiëntie te verbeteren. Dit leidt tot vlottere projectopleveringen, kortere doorlooptijden en een betere sourcing en planning van middelen. STARC biedt betaalbare digitaliseringsoplossingen die zijn ontwikkeld om de Return On Investment (ROI) voor bouwbedrijven te maximaliseren.

Misvatting 4: “Digitalisering vervangt menselijk vakmanschap.”

Absoluut niet! Digitalisering is bedoeld om menselijk vakmanschap aan te vullen en te versterken, niet om het te vervangen. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen vakmensen zich richten op taken die menselijke expertise vereisen, wat leidt tot betere resultaten en tevreden klanten.

Misvatting 5: “Het digitaliseren van processen is toch een ‘alles of niets’ investering?”

Dat is wat ons betreft slechts een gedeeltelijke waarheid. Ja, door alle aspecten van je organisatie te digitaliseren, zul je optimaal profiteren van de voordelen. Dat zullen we dus zeker toejuichen! Maar digitalisering kan prima stapsgewijs worden geïmplementeerd, te beginnen met de meest kritieke processen of gebieden die de grootste impact hebben. STARC biedt flexibele digitaliseringsoplossingen die kunnen worden aangepast aan de behoeften en budgetten van elk bedrijf, waardoor het een geleidelijke en haalbare investering wordt.

Misvatting 6: “Het digitaliseren van processen vereist geavanceerde technische kennis.”

Tijdens de implementatiefase is technische kennis inderdaad onmisbaar. Als processen eenmaal gedigitaliseerd zijn, kunnen afdelingen – of het nu gaat om operationele teams of het MT – er eenvoudig gebruik van maken. Bij STARC geloven we dat digitaliseringsoplossingen voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk moeten zijn. Onze digitaliseringsoplossingen zijn ontworpen met het oog op eenvoud en gebruiksgemak. Wij zorgen voor de juiste begeleiding en ondersteuning, zodat organisaties zonder uitgebreide technische kennis succesvol kunnen digitaliseren en hun processen optimaliseren.

Digitalisering begint met STARC

Ben je het eens met onze visie op digitalisering in de bouw? En ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Onze consultants staan klaar met innovatieve digitale benaderingen om de beste resultaten te behalen.

Meer weten?

Maak kennis met STARC