Datagedreven timemanagement en projectplanning in de bouw: drie scenario’s

Door: STARC op 3 april 2024 time management bouw

Efficiëntie is de sleutel tot succes.
Net als tijdig en binnen budget werken.
Een haalbare zaak, zou je zeggen.

Maar zonder een datagedreven aanpak strandt men vaak.

De bouw vormt daarop geen uitzondering.
Wat als je vertragingen kunt voorkomen?
Nooit meer misgrijpt bij de inzet van bouwmaterieel?
En verlopen certificeringen tot het verleden behoren?

Met data in het arsenaal, zijn bouwbedrijven altijd voorbereid.

In dit artikel delen we drie scenario’s waarin data een cruciale rol speelt in het bevorderen van timemanagement en projectplanning in de bouw.

Scenario 1: het voorkomen van onverwachte vertragingen op de bouwplaats

Een projectuitvoerder of bouwplaatsmanager staat klaar om aan de slag te gaan. Tot zijn schrik ontdekt hij dat er op de bouwplaats een aggregaat nodig is. Die is wel voorhanden, maar niet het type dat hij nodig heeft: een model met een specifieke verloopstekker. Het zoeken en bestellen van de benodigde variant zorgt voor veel oponthoud, waardoor de voortgang van het project in gevaar komt.

Bij een datagedreven projectplanning zou dit niet gebeurd zijn. Want daarin zijn alle vereisten voor benodigde apparatuur en hun compatibiliteit van tevoren vastgelegd, zodat er tijdig geanticipeerd kan worden op behoeften op de bouwplaats.

Scenario 2: het optimaliseren van materiaal- en personeelsinzet over verschillende projecten

Aannemersbedrijven zijn verantwoordelijk voor meerdere, omvangrijke projecten, verspreid over verschillende regio’s in Nederland. Dan kan het behoorlijk uitdagend zijn om in kaart te brengen waar de assets (lees: materieel en personeel) zich bevinden en waar deze het hardst nodig zijn. Een inefficiënt gebruik van middelen leidt vaak tot vertragingen, doordat benodigde apparatuur of personeel niet op tijd op de juiste locatie aanwezig is.

Door gebruik te maken van datagestuurde systemen krijgen aannemers real-time inzicht in de locatie van hun assets. Dit stelt hen in staat om middelen effectief te alloceren en indien nodig snel aanpassingen door te voeren. Zo worden projecten op tijd afgerond.

Scenario 3: het beheer van certificeringen en bijscholing

Als een medewerker niet langer beschikt over de vereiste certificering om een bepaalde taak uit te voeren, moeten diens werkzaamheden worden stilgelegd totdat de certificering is vernieuwd of een andere gekwalificeerde medewerker beschikbaar is. Dit vertraagt de algehele voortgang van het project.

Het bijhouden van certificeringen van medewerkers is een tijdrovende en foutgevoelige taak. Het leidt dan ook regelmatig tot het verlopen van certificaten, wat resulteert in niet-gekwalificeerd personeel en mogelijke nalevingsproblemen. Dankzij geautomatiseerde notificatiesystemen worden HR-afdelingen op tijd op de hoogte gebracht van vereiste bijscholing en certificaatvernieuwingen. Dit minimaliseert het risico op non-compliance en zorgt ervoor dat alle medewerkers te allen tijde inzetbaar blijven voor relevante taken.

De kracht van data

Deze scenario’s illustreren de kracht van datagedreven timemanagement en projectplanning in de bouwsector. Door gebruik te maken van data kunnen bouwbedrijven hun operationele processen stroomlijnen, risico’s verminderen en succesvollere projectresultaten behalen.

Benieuwd wat data voor jouw bedrijf kan betekenen?

Maak kennis met STARC