Common data environment – één plek voor al je projectgegevens

Door: STARC op 14 december 2023 common data environment

Tijdens een bouwproject werken veel partijen met elkaar samen. Wanneer zij bouwinformatie op verschillende manieren verstrekken, verwerken en opslaan, leidt dit vaak tot miscommunicatie. Met kostbare fouten en vertragingen tot gevolg. Een common data environment (CDE) biedt dé oplossing. Een CDE is een digitaal platform of systeem waarin alle betrokken partijen projectinformatie kunnen delen en beheren. Dit bevordert niet alleen de samenwerking, maar zorgt ook voor foutreductie en meer transparantie. Ben je benieuwd wat een CDE je oplevert? Je leest het hier.

Meer kennis, minder zorgen

Een CDE is een centrale plek voor het uitwisselen van projectgerelateerde documentatie. Het gebruik ervan helpt om de samenwerking tussen betrokkenen, van ontwerpers tot aannemers en eigenaren, eenvoudig te verbeteren. Alle partijen werken hierdoor met dezelfde actuele en nauwkeurige informatie. Deze werkwijze zorgt voor een efficiënter projectverloop:

  • Single Source of Truth (SSOT). Een CDE fungeert als een SSOT voor alle projectgegevens. Alle partijen hebben toegang tot dezelfde informatie, wat leidt tot betere besluitvorming, samenwerking en communicatie tussen teams en disciplines;
  • Geen dubbele inspanning meer. Omdat alle gegevens op dezelfde plek worden opgeslagen, wordt herhaalde uitvoering van taken voorkomen;
  • Vroegtijdige foutdetectie. Doordat alle informatie overzichtelijk op één plek wordt bijgehouden, kunnen fouten al in een vroeg stadium worden opgemerkt. Zo worden faalkosten vermindert;
  • Verhoogde transparantie. Alle betrokken partijen hebben zicht op de voortgang van het project en kunnen mogelijke conflicten en problemen vroegtijdig identificeren.

Voorbeeld: ILS Configurator

Voor het inrichten van een CDE zijn er legio opties. De ILS Configurator is een voorbeeld van zo’n handig hulpmiddel om informatiebeheer te verbeteren. Dit door de EU gesteunde initiatief van DigiGO, waaraan ruim 130 deskundigen uit de bouwsector hebben bijgedragen, wordt ingezet om het informatiebeheer over de levenscyclus van een bouwproject te stroomlijnen. De configurator richt zich op het structureren en beheren van informatie gedurende alle fasen van een project, van ontwerp tot bouw en onderhoud. Hierbij gaat het om het vastleggen van belangrijke informatie over bouwmaterialen, -specificaties, onderhoudsbehoeften en operationele aspecten. Zo is alle benodigde informatie op het juiste moment beschikbaar.

De lijst met aanbieders van CDE-software is lang. Informeer gerust bij onze experts naar geschikte CDE-oplossingen voor jouw situatie.

Samen bouwen aan een common data environment

Bouworganisaties werken samen met veel stakeholders en vertrouwen graag op een correcte uitwisseling van grote hoeveelheden data. Een common data environment vereenvoudigt dit proces. Beschik je niet over de expertise en/of capaciteit om met een common data environment aan de slag te gaan? De consultants van STARC ondersteunen je graag bij het ontwikkelen van een centrale plek voor al je projectinformatie. Meer weten?

Maak kennis met STARC