ProRail x STARC

Verbindt. Verbetert. Verduurzaamt. Met die boodschap werkt ProRail dag in dag uit aan een veilig en betrouwbaar spoorwegennetwerk. Ook het Asset Management Business Informatie Team – waar STARC deel van uitmaakt – past dat credo toe. Op Spoorstaat welteverstaan, een van de interne informatievoorzieningen van ProRail. Het doel van deze applicatie? Op een laagdrempelige wijze inzicht geven in de staat van het spoor en de benodigde onderhoudsactiviteiten, door middel van overzichtelijke en gebruiksvriendelijke dashboards.

Meer over dit project

Utrecht

Utrecht

Tijdsduur

2022 – heden

Opdrachtgever

ProRail

Behaalde resultaten

ProRail profiteert nu en in de toekomst van de expertise van STARC:

  • UX/UI design. Optimalisaties gericht op gebruiksvriendelijkheid en intuïtief werken. De applicatie staat volledig in dienst van de eindgebruiker en haar behoeften. Dit vormde het grootste deel van STARCs werkzaamheden;
  • Procesoptimalisatie. Volledige herleidbaarheid van data(stromen) via de voor dit doel opgestelde ketenplaat.

Over dit project

In Spoorstaat kunnen gebiedsmanagers, inspecteurs en specialisten van ProRail in één integraal overzicht de conditie van het spoor inzien. Met ondersteuning van kaarten, grafieken en tabellen kan ingezoomd worden op infra-knelpunten. Zo kan ProRail haar onderhoudsaannemers tijdig aansturen om de juiste beheersmaatregelen te treffen.

Momenteel voert onze data analist verbeteringen door aan de gebruikte dashboards, de datasets en de bijbehorende datastromen. Hiermee kan op termijn (nieuw) inzicht worden gegeven in relevante sturingscijfers en strategische doelen.

Over onze aanpak

Inzicht begint met overzicht. Om de data(structuur) naar een hoger niveau te tillen, heeft onze data analist de volgende optimalisaties doorgevoerd:

  • De tabellen van vier datasets zijn in kaart gebracht. Nu is duidelijk te zien in welke visualisaties, tabellen, filters en berekeningen specifieke kolommen worden gebruikt. Deze zijn in een Excel-bestand verwerkt;
  • De dataketens met betrekking tot spoorstaafdefecten en spoorgeometrie zijn van begin tot eind vastgelegd in ketenplaten. Via deze schematische weergaven is in één oogopslag te zien hoe data zich tot elkaar verhoudt en wat de oorsprong van deze data is. Door deze aanpak is het dataproces beter en makkelijker beheerbaar én beheersbaar. Deze procesverbetering heeft geleid tot een hogere datakwaliteit. Overige ketenplaten volgen;
  • De data is opgeschoond. De kolommen die in de datasets worden gebruikt zijn onderverdeeld en ondergebracht in een passende mappenstructuur. Alle databronnen zijn voorzien van duidelijke beschrijvingen;
  • De visuele elementen zijn zorgvuldig gegroepeerd en van begrijpelijke namen voorzien;
  • Het aantal bookmarks en elementen in de dashboards is verminderd, waardoor de dashboards sneller zijn en de beheerlast lager is geworden.

ProRail aan het woord

“We zijn erg te spreken over STARCs inbreng en de omzetting van Spoorstaat naar de ProRail huisstijl. Dankzij de expertise en daadkracht van Diederik is onze applicatie sterk verbeterd op het vlak van gebruiksvriendelijkheid. Knap wat er is neergezet tot dusver.”

– Lilian Wierenga, Product Owner van Spoorstaat & Jotte Smit, Data Analyst bij ProRail

Het resultaat van onze samenwerking

  • Een goed functionerende applicatie. De applicatie is doorontwikkeld op de behoeften van haar gebruikers;
  • Procesverbeteringen. Alle datasets zijn voorzien van duidelijke beschrijvingen met aanvullende informatie voor huidige en toekomstige ontwikkelaar(s). Tevens is de van A tot Z vastgelegd in een ketenplaat. Via deze schematische weergave is in één oogopslag te zien hoe data zich tot elkaar verhoudt en wat de oorsprong van deze data is. Door deze aanpak is het dataproces beter en makkelijker beheerbaar én beheersbaar.

Waar wij trots op zijn

“Het herleiden en documenteren van datastromen vergt uiterste precisie, maar het resultaat is ernaar. Eindgebruikers zijn te spreken over de optimalisaties die we met het team hebben doorgevoerd in de dashboards. Je merkt dat er volop draagvlak voor is!”

– Diederik van Rijen – Data Scientist/Analist bij STARC

Wat kan STARC voor jouw organisatie betekenen?

Bij STARC geloven we in het nemen van beslissingen op basis van data. Staat datagedreven werken ook bij jouw organisatie hoog op de agenda? Maak versneld kennis met de mogelijkheden via onze interactieve workshop. Daarin identificeren we de beste gebruikstoepassingen van data voor jouw business case. Meer weten? Onze consultants vertellen je er graag alles over.

Vragen?

Neem contact op met

Christiaan van Kouwen
E: christiaan.vankouwen@starc.nl
T: 0683510489

Bel mij terug Wil je graag dat wij contact met jou opnemen? Laat dan hier je gegevens achter.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Onze diensten

Vooruitgang door slimme data-omgang. Dat is wat ons STARC maakt.

Data consultancy

Organisaties in de gebouwde omgeving vertrouwen vaker op data om goed geïnformeerd beslissingen te kunnen nemen, bijvoorbeeld om nieuwe businesskansen te definiëren of efficiëntere manieren van werken te vinden. Kortom, om de grootst mogelijke impact te realiseren. STARC helpt met het creëren van dataperspectief. Benieuwd naar onze aanpak?
Meer informatie

Capaciteit

Data helpt organisaties om in beweging te blijven. De kansen om met data vooruit te kijken, realtime afwijkingen te detecteren en geautomatiseerd beslissingen te nemen. zijn eindeloos. STARC levert de capaciteit die nodig is om vooruit te gaan en je nieuwe sturingsinformatie helpt opdoen. Benieuwd naar onze aanpak?
Meer informatie