Asset management – slimme oplossingen voor een efficiënte bouwplaats

Door: STARC op 27 februari 2024 Asset Management

“Wie heeft de slijptol voor het laatst gebruikt?”
“Is de verreiker al aangekomen op de bouwplaats?”
“Zijn de steigers al geïnspecteerd op veiligheid?”

Elk ongepland uitvalmoment is een directe aanslag op winst en reputatie. Asset management biedt niet alleen antwoorden op vragen zoals die hierboven, maar voorkomt ook vertragingen, bespaart kosten én zorgt ervoor dat onderhoud op het juiste moment wordt gepland. Hoe? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Meer inzicht in je assets

Effectief asset management verlengt de levensduur van je assets, voorkomt ongeplande uitval en verbetert de veiligheid op je bouwlocaties. Er zijn verschillende manieren om data te vergaren en in te zetten voor deze doelen. Hieronder delen we enkele voorbeelden uit de praktijk:

1. RFID-tags om materieel te lokaliseren

Met behulp van RFID-tags (Radio Frequency IDentification) lokaliseer je gemakkelijk en nauwkeurig je materieel. Alle gereedschappen en machines worden voorzien van een RFID-tag met een unieke identificatiecode. Deze tags kunnen worden gescand met behulp van RFID-lezers, waardoor bouwmanagers real-time informatie krijgen over de locatie van hun activa. Dit voorkomt verlies, optimaliseert de inzet van middelen en verbetert de efficiëntie op de bouwplaats.

2. Sensoren voor het detecteren van looplijnen op steigers

Met behulp van sensoren krijgen aannemers inzicht in de meest gebruikte routes op de bouwplaats. Zo ook de looplijnen op steigers. Dit biedt veel voordelen:

  • Verbeterde veiligheid. Door looplijnen op steigers nauwkeurig te monitoren, kun je potentiële risicogebieden identificeren waar zich congestie voordoet of gebieden die off-limits zijn, bijvoorbeeld onder een gedeelte waar constructies omhoog getakeld worden. Door deze gebieden te markeren en passende maatregelen te nemen (bijvoorbeeld het verbreden van looproutes) verminder je het risico op ongevallen.
  • Predictief onderhoud. Hoe zou het zijn als je steigers (en andere assets) continu kunt monitoren om te zien welke gebieden het meest worden bezocht en/of mogelijk onderhevig zijn aan slijtage? Met behulp van data-analyse kunnen toekomstige defecten worden voorspeld. Zo wordt onderhoud planbaarder en kunnen deze objecten nog worden gerepareerd voordat defecten daadwerkelijk optreden.
  • Optimalisatie van workflow. Op basis van de gedetecteerde looplijnen kan men de lay-out van de steigers optimaliseren, de doorstroming van werknemers verbeteren en knelpunten in werkprocessen aanpakken.

Door de workflow te optimaliseren en potentiële veiligheids- en onderhoudsproblemen proactief aan te pakken, bespaar je kosten op reparaties, vervanging van steigeronderdelen en ongeplande uitval. Dit draagt bij aan een verbetering van de algehele winstgevendheid van het project.

Haal alles uit je assets

Het goed beheren van bedrijfs- of projectassets verbetert operationele prestaties, voorkomt vertragingen en bespaart kosten. Onze consultants ondersteunen je graag bij het optimaliseren van je activa met behulp van data. Of het nu gaat om financiële middelen, fysieke uitrusting of digitale bronnen, STARC biedt maatwerkadvies. Met onze expertise haal je alles uit je assets. Meer weten?

Maak kennis met STARC